Jakie właściwości ma syrop daktylowy?

Syrop daktylowy w ostatnich czasach zdobył na popularności dzięki nagłośnieniu używania alternatywnych źródeł cukru w jedzonych potrawach. Zwłaszcza osoby na dietach wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej i osoby nie jedzące sacharozy, decydują się na innowacyjne wyjścia w zastąpieniu standardowego białego cukru uzyskiwanego z buraków.

Syrop daktylowy

Syrop daktylowy, więc odmiennie daktylowy miód to skondensowany sok produkowany ze słodkiego miąższu owoców palmy daktylowej. Charakteryzuje go gęsta konsystencja oraz ciemna barwa, dodatkowo niepowtarzalny zapach oraz mocna słodycz. Drzewa daktylowe rosną w krajach o gorącym klimacie, m.in. państwach północnej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Owoce daktylowca, więc daktyle mają szereg zbawiennych dla zdrowia właściwości, co także typowe jest dla tworzonego z nich syropu. Syrop daktylowy zajmuje ważne miejsce w kulturze dzisiejszych Asyryjczykówz Bliskiego Wschodu. Asyryjczycy za interesującą oraz oryginalną kompozycję smakową i zapachową, uważają naturalny jogurt połączony z niezwykle przyjemnym daktylowym syropem. Syrop daktylowy to także powszechny środek słodzący w kuchni arabskiej, gdzie niezwykle chętnie dawany jest do rozmaitych ciast bakaliowych, jakie charakteryzuje niezwykle słodki smak oraz wilgotność.

Syrop daktylowy – właściwości

Syrop daktylowy ma zbliżone, jednak nie jednakowe właściwości, co świeże czy surowe daktyle. Syrop identycznie jak owoce zawiera składniki mineralne i witaminy, jednakże w trochę mniejszej ilości z racji na wykorzystywanie świeżego owocu. Miód daktylowy zawiera dużo potasu, jaki pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego u osób ze zdiagnozowaną chorobą, przy równoczesnym zmniejszeniu spożycia artykułów wysokosodowych. Dostarcza wapnia oraz magnezu, jakie oddziałują na odpowiednią pracę mięśni. W daktylowym syropie znajdują się także witaminy o charakterze antyutleniającym A, C i E, jakie zmniejszają stres oksydacyjny będący przyczyną dolegliwości metabolicznych takich jak cukrzyca lub także nadwaga.

Czy syrop daktylowy jest zdrowy?

Syrop daktylowy może stanowić zdrowszy oraz naturalny zamiennik cukru w diecie. W przyrównaniu do cukru z cukierniczki jest mniej kaloryczny, nadaje wypiekom wilgotności i jest bogatszy w elementy mineralne oraz witaminy. Więc zalecane jest, ale w umiarkowanej ilości dodawać go do własnych wypieków, naleśników, placków, owsianki czy jako element słodzący oraz dodający niepowtarzalnego zapachu deserom. Należy pamiętać, iż syrop daktylowy jest cennym źródłem fruktozy i sacharozy, więc nie winien być w zbytniej ilości spożywany przez osoby z cukrzycą i zespołem jelita nadwrażliwego (IBS).