Syrop daktylowy zamiast tradycyjnego cukru

Jakie zastosowanie ma syrop daktylowy? Czy sprawdzi się w kuchni jako zamiennik cukru? Jakie są jego właściwości? Osoby, które jeszcze go nie próbowały, mogą mieć różnego rodzaju wątpliwości. Tymczasem syrop daktylowy, zwany też daktylowym miodem, to jeden ze zdrowszych i mniej kalorycznych zamienników tradycyjnego, białego cukru. Nie tylko osłodzi herbatę, koktajl, deser, owsiankę, naleśniki i placki, ale nada im też apetyczny aromat. Dodawany do wypieków zapewni ponadto idealną wilgotność ciasta. Ta naturalna substancja słodząca poza węglowodanami zawiera także cenne witaminy i minerały.

Dlaczego warto wybrać zamiennik?

Biały cukier wywarzany z buraków powoduje szereg problemów zdrowotnych: próchnica, otyłość, nadciśnienie to tylko niektóre z nich. Nie bez powodu jest on nazywany cichym zabójcą, ponieważ nie unikniemy go, rezygnując ze słodzenia kawy czy herbaty. Zły cukier dodawany jest bowiem do bardzo wielu produktów, jakie kupujemy na co dzień w sklepach. Warto zatem poszukać zdrowszej alternatywy do słodzenia w domu, a jedną z nich jest właśnie syrop daktylowy, którego stosowanie pozwoli nam się cieszyć słodkim smakiem bez wyrzutów sumienia i przykrych konsekwencji. Warto podkreślić, że syrop, czyli zagęszczony sok z daktyli jest słodszy niż cukier, a więc będziemy zużywać go mniej. Wystarczy 2/3 w stosunku do ilości cukru, z jakiej byśmy każdorazowo skorzystali. To bardzo istotne ze względu na dosyć wysoką zawartość kalorii.

Czym charakteryzuje się syrop daktylowy?

Syrop ma gęstą konsystencję, brązowy odcień, mocno słodki smak i piękny aromat. Posiada on korzystne dla zdrowia właściwości, jednak nieco inne niż same surowe daktyle, z których jest wyrabiany. Powstaje on bezpośrednio z miąższu świeżych owoców palm daktylowych, które rosną dziko w krajach północnoafrykańskich i azjatyckich. W tych rejonach jest istotnym składnikiem lokalnej kuchni. Słynne jest tam połączenie daktylowego miodu z naturalnym jogurtem, co daje niepowtarzalne walory smakowe. Co ciekawe, w krajach arabskich daktyle uważane są za afrodyzjak. W europie najbardziej popularny jest wśród wegan jako alternatywa dla miodu pszczelego. Syrop dobrej jakości zachowuje płynną konsystencję i nie ulega krystalizacji, ma też długi termin przydatności do spożycia.

Jakie są korzyści dla zdrowia?

W syropie daktylowym o naturalnym składzie znajdziemy witaminy A, C i E oraz minerały takie jak magnez, fosfor, potas, cynk, żelazo, wapń, mangan, sód i chrom. Dlatego ma on pozytywny wpływ na układ krążenia, pracę mięśni i układ nerwowy. Pomaga też regulować przemianę materii i obniża stres oksydacyjny. Dzięki zawartości związków fenolowych ma on też działanie antybakteryjne dla naszego organizmu. Polecany jest również osobom, które są aktywne fizycznie – syrop szybko dodaje energii. Na syrop daktylowy powinny uważać jedynie osoby chore na cukrzycę, uczulone na daktyle, otyłe oraz pacjenci z diagnozą zespołu jelita wrażliwego.