Syrop z daktyli-naturalna słodycz i mnóstwo minerałów

Syrop daktylowy wytwarzany jest z popularnych daktyli, owoców drzewa daktylowego uprawianej głównie na Bliskim Wschodzie i w północnej części Afryki. Owoc jest szczególnie ceniony ze względu na naturalną słodycz, wysoką wartość odżywczą i szerokie zastosowanie. Dzięki temu produkowany z nich syrop daktylowy stanowi świetną alternatywę do zwykłego, białego cukru czy też miodu, który nie zawsze może być spożywany przez każdego.

Syrop daktylowy powstaje poprzez odparowywanie świeżego soku z tych owoców. Charakteryzuje się ciemnym brunatnym lub brunatno-rubinowym kolorem, bardzo słodkim smakiem, oryginalnym aromatem i gęstą konsystencją. Jest to ciekawy produkt dla osób na diecie bezglutenowej, wegańskiej i wegetariańskiej.

Syrop daktylowy- zastosowanie

Jako że miód daktylowy stanowi dobry zamiennik cukru. Bogaty w cukry proste łatwo dostaje się do krwiobiegu i dodaje energii. Właściwość tą docenią sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Dodatkowo ze względu na płynną konsystencję i roślinne pochodzenie może być stosowany jako zamiennik syropu klonowego.

Syrop daktylowy można dodawać do:

  • racuchów, naleśników, pancakes,
  • lodów,
  • jogurtu naturalnego (połączenie szczególnie lubiane przez Asyryjczyków)
  • owsianki
  • ciast np. wegańskiego piernika
  • deserów wegańskich np. “serników” (jagielnika, “sernika” z nerkowców)
  • dressingów do sałatki, będzie się szczególnie dobrze komponował z octem balsamicznym i podkreśli smak dodatków takich jak rukola, owoce, orzechy i kozi ser
  • potraw bliskowschodnich, zwłaszcza ciast bakaliowych, którym nadaje wilgotność

Właściwości prozdrowotne

Syrop daktylowy charakteryzuje się podobną zawartością substancji odżywczych, co owoce drzewa daktylowego. Syrop daktylowy to źródło zarówno witamin, jak i mikroelementów. Zawarte w nim witaminy A, C i E wspomagają układ odpornościowy i korzystnie wpływają na wygląd skóry. Ponadto jako przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia. Z kolei witaminy z grupy B, których też jest w syropie pod dostatkiem, dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pozytywnie wpływają na koncentrację.

Bogactwo mikroelementów takich jak magnez, odpowiadający za odpowiednią pracę mięśnie oraz potas, wspierający układ krążenia sprawia, że jest to wartościowe “słodziło”, które warto włączyć do swojej codziennej diety.

Czy wiesz, że…

  • Wizerunek drzewa daktylowego znajduje się w herbie Arabii Saudyjskiej i Kataru.
  • Daktylowce można uprawiać w warunkach domowych, gdyż rosną bardzo powoli. Jednak w warunkach mieszkaniowych nie zakwitają i nie wydają owoców.
  • Dla Żydów daktylowiec był nie tylko źródłem pokarmu, ale także symbolem zwycięstwa i sprawiedliwości.